20130329

Jangan Sampai Kita Terlupa!

> ada suami yang lupa bahawa ibu lebih utama dari isteri

> ada isteri yang lupa bahawa suami adalah lebih utama dari ibubapa

> ada ibubapa yang lupa bahawa anak perempuan perlu mengutamakan suami dari ibubapanya sendiri

> ada isteri yang lupa bahawa suami perlu mengutamakan ibunya sendiri lebih dari isterinya

> ada anak lelaki yang lupa bahawa tanggungjawab menjaga ibubapa adalah tanggungjawab mereka bukannya saudara2 perempuan mereka

> ada isteri lupa bahawa mereka lebih terikat dengan tanggungjawab kepada suami dan ibubapa suami daripada tanggungjawab kepada ibubapa sendiri....


Owh.... peringatan untuk diriku sendiri..... semoga tidak lupa akan segalanya sepanjang hidupku bergelar isteri, ibu, anak perempuan juga saudara perempuan... Ya ALLAH, permudahkan segalanya buat diriku ini.... amiinnnnn....










20130323

Segmen Sabtu by Pn.Qalesyha & Emas Putih


Assalamualaikum

Hari ni nak buat segmen simple yang mana bertujuan untuk mengeratkan silaturahim, menambah follower, meningkatkan pageview, dan lain-lain.. Caranya simple. Dijemput semua join segmen ini.




Syarat
1. Buat entry yang bertajuk Segmen Sabtu by Pn.Qaleshya & Emas Putih
2. Follow blog ini dan blog Emas Putih
3. Like fanpage ini Permata_Hati
4. Copy paste code entry di dalam di bawah ke ruangan HTML post.


Cara nak copy paste coding entry
1. Klik Html , 2. Copy paste coding 3. Tekan compose, Publish

Copypaste coding entry dicetuskan oleh Mialiana.comhttp://www.mialiana.com


5. Done? Hantarkan link anda ke ruangan komen.

Tarikh Segmen bermula 23 Mac 2013/3 Petang sehingga 24 Mac 2013/11:59 malam

Hadiah
Top up RM10 x 1Top Referral 
Top up RM5 x 5 blogger bertuah by random

Segmen Sabtu ini dicetuskan bersama oleh Puan Qalesyha dan Emas Putih

Mudah kan? Sambil bersegmen sambil peluang menang topup. Tak rugi pun join.
Siap tahu tuah anda. Di jemput join semua. Jangan lupa ping entry anda untuk merebut peluang menjadi
top referral. Semoga segmen ini mengeratkan hubungan sesama blogger.

Salam sayang dari Puan Qalesya dan Emas Putih .
Assalamualaikum :)













Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com



NAILI SHOPPE : Kedai Online Termurah Di Pasaran

Naili Shoppe merupakan pemborong, pengedar dan penjual pelbagai produk kecantikan, kesihatan, tudung (bawal, labuh, ratu), stoking buluh, shawls serta pelbagai jenis aksesori bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan kawasan sekitarnya.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Naili Shoppe ini ialah D’Herbs, Anugerah, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Nurbeautyline, Fellina, Megah Perawan, CocoaCollagen, Avail, Pamoga - Vida Beauty, Beauty Umairah, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Hijrah, Smartherbs, Pompure, D’Qistee, Produk Sunnah, Jerslin, Jamu Ratu Dara dan banyak lagi.

PEMBELIAN SECARA ONLINE AMAT DIALU-ALUKAN

Untuk keterangan lanjut sila hubungi :-
Puan Naili : 013-3913 349
Emel  : nailishoppe@gmail.com

Alamat Premis :
Naili Shoppe
T00-UF2, Blok C
Pangsapuri Putra Damai
Jalan P11E Presint 11
Putrajaya

Business Hours :
Isnin – Jumaat ( 10 pagi – 9 malam )
Sabtu – Ahad ( 10 pagi – 8 malam )


Syarat Penyertaan Giveaway
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Like Fanpage NailiShoppe dan Add To Circle Google+ Naili S
  3. Like Fanpage Keledek Pedas dan Add To Circle Google+ Dennis Zill
  4. Buat entri bertajuk Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com
  5. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  6. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
  7. Pemenang akan ditentukan melalui cabutan bertuah secara manual.
  8. Giveaway ini akan berlangsung dari 12.01 pagi 23/3/2013 sehingga 11.59 malam 7/4/2013

Hadiah Giveaway - Wang Tunai Berjumlah RM 200.00
  • Pertama : RM 40 X 1 orang
  • Kedua : RM 30 X 2 orang
  • Ketiga : RM 20 X 2 orang
  • Keempat : RM 10 X 6 orang

Marilah join beramai-ramai. Giveaway ini dianjurkan oleh Naili Shoppe dan Mykeledek dengan kerjasama Mialiana.com



Nak join? Sila klik banner di atas....









20130322

MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara


Mak Dara nak buat satu GA yang sangat simple, sempoi dan tak semput untuk disertai oleh semua rakan Blogers.  Nama GA gah semacam je kan mestilah kerana ia se gah 56 hadiah yg telah ditaja oleh 30 org sponsor. Ya benar!! Sebanyak 56 buah hadiah hadiah hebat sedang menanti untuk dimenangi!!! Semua hadiah tersebut adalah ikhlas dan tajaan daripada 30 penaja dan juga teman bloggers Mak Dara.Mak Dara ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada setiap seorang dari 30 penaja yang sudi untuk sponsor hadiah hadiah yang sungguh awesome ini. Jadiii.. Anda rasa bertuah? Moh nengok syarat syaratnya ya..

1. Follow Blog Bicara Mak Dara
2. Buat entri dengan tajuk 
"MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara"
3. Masukkan Banner Di Atas Ke Dalam Entry dan Linkkan Ke Entry Ini.
4. Copy paste senarai penaja di bawah ke dalam entry anda itu.
SheilaSalim,MrsVelentine,PuanGojes,MasZull,SeneoritaBaharin,Hazmanakaspecies1980,NadiaFarahida,Keyme,mamahannybunny,SiMatatajmDayangDeno,AimanAziz,SuWaRa EntertainmentBeta KupuSyida Rasyida
5 .Tag 3 Orang Rakan Anda Untuk Menyertai GA Ini. (Dan mereka harus tahu akan GA ini)
6. Setelah selesai sila tinggalkan Url link entry di kotak komen di bawah ya..

Giveaway ini terbuka kepada semua rakan blogger (termasuk para penaja).Tarikh tutup untuk GA ini adalah pada 31hb Mac 2013. Mak Dara ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada setiap seorang dari 30 penaja yang sudi untuk sponsor hadiah hadiah yang sungguh awesome ini.. Mak benar benar terharu dengan kesudian, keikhlasan dan kesupportan anda.


Satu Giveaway, 30 Penaja, 

56 Hadiah, Siapakah Yang Bertuah?
MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER 
by Mak Dara



Nak join, sila klik pada gambor piala di atas yea....











20130321

Segmen: Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang


Ini adalah segmen pertama dari Belog Cik Kumbang.Tujuan Cik Kumbang buat segmen ini adalah untuk memudahkan Cik Kumbang blogwalking & terjah update terkini blog korang yang join segmen nie.Segmen nie inspired by Mia Liana & Cik Farah,sebab Cik Kumbang menggunakan konsep copy&paste coding HTML sahaja untuk join.Mudah kan?

KENAPA KORANG PERLU JOIN?

SEMUA blogger yang join segmen nie akan dimasukkan ke dalam Blog Khas,Bloglist Cik Kumbang di [SINI] untuk sepanjang tahun 2013 ini.Best kan :) Dan yang paling best, Cik Kumbang akan pilih sekurang-kurangnya 10 blog untuk direview di facebook page Belog Cik Kumbang dan 5 blog untuk direview di Belog Cik Kumbang dengan menggunakan random.org !!! Menarik tak? JOM JOIN !!!

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1.Follow Belog Cik Kumbang untuk mengetahui update terkini segmen ini.Klik
2.LIKE Fanpage Belog Cik Kumbang.Klik
3.Buat satu entry dengan tajuk Segmen: Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang.
4.Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila klik di bahagian coding, kemudian tekan Ctrl+C serentak untuk copy dan akhir sekali paste kan ke ruangan HTML korang.
5. Make sure korang tinggalkan link entri korang tu kat ruangan komen NIE & nyatakan kategori blog korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist Cik Kumbang nanti.

TARIKH TAMAT: 20 April 2013.













20130320

Culture Shock

Hurrrmmmm..... shock ler sangat....

Hehehe... bukannya apa. This week akak kan dah start jadik HM. B4 this, mmg ler pernah dok umah during school day. Tapi, perasaan dan situasi nyer tu berbeza....

Komputer sempat tengok pun tengah malam jer.... Siang either potong kain atau jahit baju sambil bermain-main dgn si kecil Wafa. 

Ibunya bentang kain, dia golek-golek kat atas kain tuh....

Ibunya nak gunting kain, dia dok atas riba. Takpun dia ajak main...

Ibunya nak menjahit, dia pi masuk bawah meja sambil pijak pedal mesin jahit. Huh, mcm press minyak keta ler... pelagi, speedy gonzales ler mesin tuh.... 50km/j. Menjerit sekejapan ibu.... hahaha....

Tapi, ibu sabar.... sbb ibu bahagia tengok anaknya bermanjaan....

Mungkin dlm seminggu ni belum dapat nak meng adjust kan masa lagi. Hopefully, everything gonna be fine dlm masa terdekat nih....

Pada yg menghantar email dan lambat terima balasan, ampun maaf akak pohon.... Tapi korang boleh sms akak, no problem marrrrr......

Terima kasih semua..... i lap u ols....











20130317

Baca atau Lihat

Sila berikan jawapan berdasarkan warna yang anda lihat.

YELLOW  BLACK  BLUE
RED  GREEN  PURPLE
ORANGE  YELLOW  RED
PINK  BLACK  GREEN

apakah jawapan anda?




20130316

Full Time Tailor

Akak secara rasminya adalah tukang jahit sepenuh masa mulai hari ini.

Segala tempahan yang diterima akan cuba disempurnakan dengan secepat mungkin. Jika boleh, dalam tempoh seminggu akan akak pulangkan semula tempahan anda.

Tetapi, itu semua adalah tertakluk kepada jumlah tempahan yang akak terima. 

Jika ada jenis atau fesyen atau apa-apa sahaja yang terlintas atau ingin anda tempah tetapi tidak akak nyatakan dalam terma & syarat akak, sila email atau sms akak untuk kepastian.

Akak tetap akan terima tempahan yang diluar terma & syarat ditetapkan.








20130315

Sabarlah Duhai Hati...

Arini akak ada bagi name card kat seseorang...

Alhamdulillah, orang tu terima name card akak. 

Tapi, korang ada rasa terguris tak klau kat belakang kita.... maksud akak belakang tu, betul-betul kat belakang kita, belumpun kita menghilangkan diri. Dia bercakap dgn kawannya yg lain, 'nah, name card aku. bisnes berkembang sama macam badan jugak, mengembang....' diiringi dgn gelak tawa...

Semoga doanya itu akan termakbul. aminnnn.....











20130313

Bunting

Hanya untuk binatang sahaja.... bunting gajah...

Eh, kucing kat umah akak, dedua ekor ngah bunting. Asal sekor perut besar, sat laie yang lagi sekor pun sama. Huh, jenuh akak. Dah tu dedua tak reti jaga anak. Akak rasa dah tiga-pat kali derang beranak, sekor anak pun takdak... kena langgar, kena kidnap, kena baham dek anjing, kena baham dek kucing jantan, kena abandon dek mak sendiri.... Akak dah sound dah kat derang, jgn beranak lagik kat umah akak. Pi banak jejauh sket.... hahaha....

Entri ini adalah tidak berkaitan dengan haiwan yea.... terrrr meraban sekejapan tadi.

Tadaaaaaa.... banting akak yang ditempah dari Salju Creative




Segala urusan amatlah mudah dgn tuan punya kedai... Korang kalau nak tempah kad kawin, cubalah tempah dgn Salju Creative. Cantik sungguh akak tengok kad kawin tu, mcm nak buat satu plak buat kenangan. psst...psstt..Umi, akak nak buat sekepingggg jer buat kenangan sempena ulang tahun ke-16... hahaha... poyossss....










20130312

Last Weekend

Wafa - anak kecik akak tak sihat.

Tak taulah kenapa. Maybe nak tumbuh gigi geraham kot.... Sebab gigi depan dia atas bawah sumer pun dah ada - 8 batang.

Ditambah pulak dengan selsema... Tapi last Sun bawak jugak gi umah makcik akak. Dia boleh lah sket urut bebudak nih. Maklumlah, baby kan... sumer segala nak belajar, nak di ikut, memanjat, tergolek habis sumer bagai lah walau pun pompuan... ada dia kisah klau dia pompuan pun? aterrrr.... nak blaja jadik pandai... hukhukhuk....

Maka, ibunya pun ala-ala tak sihat jugak nih... habis punah segala rancangan ku di hujung minggu lalu nak menyiapkan tempahan yang masih beratur di dalam barisan spt army tuh... 

Korang sabar yea.... akan ku gagahkan jua untuk menepati janji. Janji harus ditepati... 1 Malaysia... errkkk... apa kes?









20130309

Labelku

Tempahan Mimi dengan Farah tak sempat nak letak label nih.

Baru dapat ari Selasa aritu. Akak tempah dari Cikgu Hana. Baik sungguh dia, lom sempat akak bank-in duit dah di pos kan label ku ini.

Nak tempah? Cer klik kat sini.















20130307

Tempahan Bulan March

Wahai para pembaca sekalian, ingin akak maklumkan bahawa tempahan yang dihantar mulai minggu ini, akan dipulangkan hanya dalam masa tiga minggu atau empat minggu (sebulan) paling maksimum.

Tempahan yang diterima pada minggu lepas adalah diluar dugaan. Terima kasih kerana mempercayai akak.

Masih menjahit secara part-time, pastinya akan dapat memberi perkhidmatan yang lebih baik bilamana akak akan melakukannya secara full time. Just around the corner. Counting the day...


감사합니다 - gamsahabnida








20130306

Broadband

Dah jadi berukband plak rasanya...

Eeiiii....geram betul akak. Jgn kata nak upload gambar, nak bukak tenet pun takleh... 


Nak suruh encik suami tukar lah. Kat tempat akak ni ada satu menara telekomunikasi, so far anak2 pakai ok... Ibunya plak gatal aritu nak try yg lain, hah amik ko... sendiri carik fasal... Tak pasal2 membebel ngan encik suami, padahal sendiri punye salah... ampunkan daku suamiku...


Korang tunggu yea... jgn majuk ngan blog akak nih...









20130305

Jawapan Sudoku 1

Jawapan untuk Sudoku 1 bertarikh 26 Februari 2013.

Sesapa yang ada cuba buat, betul tak jawapan anda?












20130304

Sejarah Kesultanan Sulu


Kesultanan Sulu adalah sebuah kerajaan Muslim yang suatu masa dahulu pernah menguasai Laut Sulu di Filipina Selatan. Kerajaan ini didirikan pada tahun 1450. Ketika zaman kegemilangannya, negeri ini telah meluaskan sempadannya dari Mindanao sehingga ke timur Sabah.

Sejarah
Pada tahun 1380, seorang ulama keturunan Arab, Karim ul-Makdum memperkenalkan Islam di Kepulauan Sulu. Kemudian pada tahun 1390, Raja Bagindo yang berasal dari Minangakabau meneruskan penyebaran Islam di wilayah ini. Hingga akhir hayatnya Raja Bagindo telah mengislamkan masyarakat Sulu sehingga ke Pulau Sibutu
Sekitar tahun 1450, seorang Arab dari Johor iaitu Shari'ful Hashem Syed Abu Bakr tiba di Sulu. Beliau kemudian bernikah dengan Paramisuli, puteri Raja Bagindo. Setelah kematian Raja Bagindo, Abu Bakr melanjutkan pengislaman di wilayah ini. Pada tahun 1457, ia menubuhkan Kesultanan Sulu dan memakai gelaran "Paduka Maulana Mahasari Sharif Sultan Hashem Abu Bakr". Gelaran "Paduka" adalah gelaran tempatan yang bermaksud tuan manakala "Mahasari" bermaksud Yang Dipertuan.
Pada tahun 1703, Kesultanan Brunei memberikan Timur Sabah kepada Kesultanan Sulu atas bantuan mereka menumpaskan pemberontakkan di Brunei. Pada tahun yang sama, Kesultanan Sulu menganugerahkan Pulau Palawan kepada Sultan Qudarat dari Kesultanan Maguindanao sebagai hadiah perkahwinan Sultan Qudarat dengan puteri Sulu dan juga sebagai hadiah persekutuan Maguindanao dengan Sulu. Sultan Qudarat kemudiannya menyerahkan Palawan kepada Sepanyol.

Sumber: Wikipedia

Akan tetapi, Kesultanan Sulu telah di bubarkan pada 1917.





20130303

Dah Beli Ke?

Kain untuk buat baju raya?

Pi beli.... nnt org dah beli dulu design tu, jadik boria plak...

Akk aritu dah pi beli. Oleh krn kami adik-beradik berkumpul kat umah pak aji ngan mak ajah this year, maka kami mengundi utk pakai baju kaler apa tahun ni. Sajer.... just for fun.

Dua tahun lepas, kita orang pakat pakai black n white. So, this year kita buat colourful plak yea....

Uwaaaa.... akk dpt kaler pink. Encik suami plak kaler yg ala-ala takleh pakai pink. Tapi, manage gak beli kaler pink yg berkenan kat mata dia... syukran... tunggu dan lihat.




20130302

Tempahan Aishah

My kollig.

Teringin nak berbaju kurung moden katanya.... Sungguh bagus betul anak dara nih. Sumer baju dia adalah baju kurung. Ni first time buat baju kurung moden....



baju kurung moden
kain lipat batik



request butang bungkus
tali butang tu akk buat manually










20130301

SAYA NAK T-SHIRT BLOG!! AWAK NAK??







CARA PENYERTAAN
1. Follow Blog DAN Facebook Fanpage Salju Creative.  done
2. Letakkan Banner Contest yang dilinkkan ke blog saljucreative di side bar, header bar atau footer bar.  done
3. Buat satu entry di dalam blog anda, dan post kan link entry di bahagian komen dalam post ini. Entry anda mestilah mengandungi;
# Tajuk : SAYA NAK T-SHIRT BLOG!! AWAK NAK??  done
#Banner yang dilinkkan ke blog ini.  done
#Design baju yang dikehendaki dan saiz baju.  design no.2 - saiz XL
#Lengkapkan Slogan: Saya suka Salju Creative kerana saya sokong idea bisnes anda - superb! (errr... boleh ker cenggini? manis tak?)  (Ayat-ayat manis korang tentang Salju Creative.. tak kisah berapa panjang ayat korang)

KRITERIA PEMENANG
3 Pemenang akan dipilih berdasarkan slogan ayat-ayat manis korang... hehe..

TARIKH TUTUP PENYERTAAN
31 MAC 2013


Korang klau nak join, sila klik kat banner....











Dalam Barisan

Macam askar lah pulak.... :)

Haaa... yg awal di dahulukan, yg lambat di kemudiankan... Tempahan yg diterima setakat hujung bulan Februari... Alhamdulillah...

Dlm satu plastik ada 1, ada 2, ada 3, pasang setiap tempahan...



plastik beg nya dari tempat yg sama...
cer teka?










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...